Etiquettediner

Omgangsvormen blog

Hoe heurt het eigenlijk? Deel 1

Genante situaties aan tafel

Genante situaties aan tafel

‘Als je tijdens het diner een vlek maakt op je kleding, kun je daar bij je disgenoten het beste zo min mogelijk aandacht op vestigen. In een goed restaurant zal de bediening je op een discrete manier meevoeren om het probleem op te lossen. En anders kun je zelf met water en handdoekjes aan de slag. Nee, je hoeft je daarna niet te verontschuldigen over die natte plek, negen van de tien keer zien mensen dat niet eens.

Wat vaak tot ongemakkelijke situaties leidt, is het moment dat de rekening wordt gepresenteerd. Normaal deel je het bedrag door het aantal personen. Wil je andere afspraken, maak die dan vooraf. Geef ook gerust je grenzen aan als die ene connaisseur aan tafel doorgaans een te dure wijn bestelt.  Dat hele financiële aspect zit echt ten onrechte in de taboesfeer. Overigens vind ik dat diegene die mensen uitnodigt, ook de rekening moet voldoen. Het netst doe je dat door eerst je gasten uit te zwaaien, om zelf nog even te blijven om te betalen.

Rokers mogen wat mij betreft eigenlijk pas tijdens de koffie van tafel. Want roken tast de smaak aan, en dat is zonde van het eten. Verder mag je natuurlijk nooit die ene niet-roker alleen achterlaten!

Het is ook niet de bedoeling om een lege fles wijn omgekeerd in de koeler te zetten. Als je de fles naast de koeler zet, weet de ober ook dat ie leeg is hoor.’

Vertel me wat ik voor je kan doen

Lilian Woltering leuk en leerzaam
Lilian etiquette aan tafel

Deze website gebruikt cookies voor de best mogelijke ervaring