over mij

etiquettedeskundige entertrainer presentator trouwambtenaar

Even over mij

Ik ben Lilian Woltering. In 2000 specialiseerde ik me in zakelijke etiquette.

Trainingen in etiquette voor commerciële medewerkers bestonden nog helemaal niet. Ik zag dat als een gat in de markt. En ik had uit eigen ervaring gemerkt dat er behoefte aan is. Het gaat dus echt om etiquette met een commercieel doel!

Mijn doel is om mensen te motiveren meer uit hun werk te halen met gebruik van omgangsvormen. Ik versier mijn kennis van de etiquette met eigen ervaringen (inclusief blunders), anekdotes en voorbeelden van bekende personen.

Regelmatig schrijf ik over etiquette en treed ik op in televisie- en radioprogramma’s als deskundige. Daarnaast voltrek ik huwelijken als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ik woon in Blaricum, samen met Mark Falke en onze 2 dochters.

Hoe ben ik op het idee gekomen om trainingen over zakelijke etiquette te geven?

Na mijn rechtenstudie startte ik in mijn eerste baan als advocaat stagiaire en dat was wel even schrikken. Ik merkte dat ik het hele ‘spel’ van  het zakendoen best lastig vond.

Ik had allerlei onzekere momenten: Kies ik voor u of jij in een e-mail? Wat voor kleding draag je als je met een klant naar een sportief evenement gaat? Of hoe maak je contact op een receptie waar je niemand kent?

Toen ik merkte dat veel mensen met zulke vragen zitten, ging het onderwerp me steeds meer boeien. Ik raakte ervan overtuigd dat je commercieel beter kunt scoren met kennis van de zakelijke etiquette.

Om een opdracht te krijgen, moet het je gegund worden en dan gaat het erom dat het klikt met de klant, en daar kunnen de juiste manieren je mee helpen. Dan gaat het lang niet altijd om de formele etiquette want in veel situaties is informeler gedrag efficiënter.

Met de juiste zakelijke omgangsvormen maak je de kans dat het klikt groter. Het hoofddoel is om een prettige sfeer te creëren en je gast op z’n gemak te stellen. Als je geforceerd regeltjes gaat naleven, val je snel door de mand.

De kunst is dan ook om jezelf te blijven. Als je weet hoe het hoort, kun je per situatie afwegen hoe je met de klant en de regels omgaat. Het moet bij jou passen én bij je klant.

De geboorte van Omgangsvormen.com

Na mijn kortstondige advocatenavontuur ben ik in sales gaan werken. Van 1994 tot 2000 deed ik, als salesmanager bij Joop van den Ende Theaterproducties en account manager bij Nashuatec, ruime ervaring op in acquisitie, onderhandelen, netwerken, organiseren en in het uitvoeren van relatie-evenementen.

Logo Zakelijke Omgangsvormen en Etiquette Lilian Woltering Paars

In 2000 vond ik het tijd om dat allemaal als zelfstandig ondernemer te doen en richtte ik Omgangsvormen.com op.

Ik combineerde al mijn kennis, eigen ervaring, blunders en schreef een format voor een mijn trainingen.

De rode draad: vertellen en verbinden

Ik heb een brede interesse en er zijn veel dingen die ik leuk vind om te doen. Maar er is eigenlijk een rode draad die door al mijn activiteiten heen loopt.

Alles wat te maken heeft met verhalen, vertellen, spreken, schrijven en de verbinding daarmee met mensen, daar ligt mijn hart.

Daarom heb ik er al sinds 2000 ontzettend veel plezier in om etiquettediners te begeleiden. Iedere keer blijkt het mensen vrolijk te maken en dat maakt mij dan weer vrolijk. Hetzelfde geldt voor de workshops zakelijke etiquette. Mensen verwachten meestal een streng verhaal en dat valt dan reuze mee.

C’est le ton qui fait la musique!

Etiquette speelt van jongs af aan een rol in mijn leven. Mijn ouders vonden het wel belangrijk, maar het was vooral mijn oma die het mij leerde. Tijdens het eten wees ze me op de regeltjes.

Als kind vond ik dat allemaal nogal streng en zag ik er het nut niet zo van in. Maar dat veranderde toen ik in commerciële banen ging werken. Als ik met klanten in een formeel restaurant ging eten, hoefde ik niet na te denken over de tafelmanieren en kon ik me concentreren op het gesprek. Daar ben ik mijn oma nog altijd ontzettend dankbaar voor.

Etiquette klinkt misschien ouderwets en streng, maar in feite gaat het er puur om dat je respect toont voor je gezelschap en een professionele en ontspannen indruk maakt.

Respect toon je deels door concrete uitingen zoals een verzorgd uiterlijk en een nette aanspreekvorm maar veel meer door de manier waarop je iemand bejegent. Zoals de Fransen zo mooi zeggen: C’est le ton qui fait la musique.

En die boodschap verkondig ik nu al meer dan 20 jaar, met verve!

Buitengewoon Ambtenaar

Naast mijn werk als entertrainer ben ik Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand ofwel BABS.

Het was al vanaf mijn jeugd mijn wens om ‘later’ huwelijken te sluiten. Een aantal jaar geleden besloot ik er dan ook echt werk van te maken. In 2012 ben ik beëdigd en ik heb inmiddels al meer dan 100 paren ja horen zeggen. Een van de mooiste dingen om te mogen doen.

Wil je meer weten? Ga naar mijn website https://trouwenmetlilian.omgangsvormen.com

poppetje Wit

Pluk de dag!
Lilian

Vertel me wat ik voor je kan doen

Lilian Woltering leuk en leerzaam
Lilian etiquette aan tafel

Deze website gebruikt cookies voor de best mogelijke ervaring