Foto door Pawel Czerwinski via Unsplash

Omgangsvormen blog

Hoe heurt het eigenlijk? Deel 3

over de handdruk

Even over de handdruk

‘We kennen allemaal van die handjes waarvan we zeggen: da’s niet fijn. Dus wie een goede eerste indruk wil maken, zal een goede handdruk moeten geven. Jammer genoeg hebben we dat niet altijd volledig in de hand. Het overkomt ons allemaal wel eens dat we een halve hand geven, of krijgen. Je kijkt elkaar immers in de ogen, dus eigenlijk is het dus een wonder dat je meestal goed grijpt. Zit je mis, dan kun je eigenlijk niets anders doen dan er met een geestige opmerking proberen uit te komen.

Aan de sterkte van de handdruk kun je wel iets doen. Als je als vrouw een man de hand schudt, knijp dan wat steviger dan je bij een vrouw zou doen. Andersom moeten mannen iets minder ferm knijpen, zeker als de dame in kwestie ringen draagt, anders kan het echt pijn doen.

Workshop zakelijke omgangsvormen voorbereiden arbeidsmarkt studenten
Wine and Dine Lilian en Birthe

De kleffe hand

Wat je ook wilt voorkomen is het geven van een kleffe hand. Als je een belangrijke hand moet schudden, en je wilt zeker zijn van je zaak, was dan je handen onder ijskoud water, en droog ze daarna overdreven goed af. Je handen blijken dan tien minuten klefproof te zijn.

Wanneer handen schudden kussen wordt? Daar bestaat geen vaste code voor. Als je met zakenrelaties een leuke avond hebt gehad, wordt er na afloop vaak gezoend. Maar als je elkaar een paar weken later weer op kantoor ontmoet, geef je weer eerder een hand. Het hangt dus af van de omgeving. Bij twijfel ligt het initiatief voor zoenen bij degene die zakelijk gezien het belangrijkst is.’

Vertel me wat ik voor je kan doen

Lilian Woltering leuk en leerzaam
Lilian etiquette aan tafel

Deze website gebruikt cookies voor de best mogelijke ervaring