Lilian_0064Wie is Lilian?

Etiquette maakt het je makkelijk

In 2000 specialiseerde ik mij in Zakelijke Etiquette. Mijn doel is om mensen te motiveren meer uit hun werk te halen met juist gebruik van omgangsvormen.
Van 1994 tot 2000 deed ik, als salesmanager bij Joop van den Ende Theaterproducties en account manager bij Nashuatec, ruime ervaring op in acquisitie, onderhandelen, netwerken, organiseren en in het uitvoeren van relatie-evenementen.  (Mijn wetboeken had ik na een kortstondig avontuur in de advocatuur in de wilgen gehangen.)
Ik versier mijn kennis van de etiquette met eigen ervaringen (inclusief blunders), anekdotes en voorbeelden van bekende personen.
Regelmatig schrijf ik over etiquette en treed ik op in televisie- en radioprogramma’s als deskundige.
Daarnaast voltrek ik huwelijken als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.
Ik woon in Laren, samen met Mark Falke en onze 2 dochters.

Hoe ben ik op het idee gekomen om trainingen over zakelijke etiquette te geven?

Etiquette speelt van jongs af aan een rol in mijn leven. Mijn ouders vonden het wel belangrijk, maar het was vooral mijn oma die het mij leerde. Tijdens het eten wees ze me op de regeltjes. Als kind vond ik dat allemaal nogal streng en zag ik er het nut niet zo van in. Maar dat veranderde toen ik in commerciële banen ging werken. Als ik met klanten in een formeel restaurant ging eten, hoefde ik niet na te denken over de tafelmanieren en kon ik me concentreren op het gesprek. Etiquette klinkt misschien ouderwets en streng, maar in feite gaat het er puur om dat je respect toont voor je gezelschap en een professionele en ontspannen indruk maakt. Respect toon je deels door concrete uitingen zoals een verzorgd uiterlijk en een nette aanspreekvorm maar veel meer door de manier waarop je iemand bejegent. Zoals de Fransen zo mooi zeggen: C’est le ton qui fait la musique.

Toch kwam ik ook dingen tegen die ik lastig vond. Kies ik voor u of jij in een e-mail? Wat voor kleding draag je als je met een klant naar een sportief evenement gaat? Of hoe maak je contact op een receptie waar je niemand kent? Toen ik merkte dat veel mensen met zulke vragen zitten, ging het onderwerp me steeds meer boeien. Ik raakte ervan overtuigd dat je commercieel beter kunt scoren met kennis van de zakelijke etiquette. Nieuwe klanten binnenhalen wordt voor veel bedrijven steeds moeilijker. Verkopers moeten zich daarom onderscheiden van anderen, en dat kan met behulp van goede manieren. Wij spreken vaak van ‘gunnen’, iemand gunt jou een opdracht en je krijgt de opdracht omdat het klikt. Met de juiste zakelijke omgangsvormen maak je de kans dat het klikt groter. Het hoofddoel is om een prettige sfeer te creëren en je gast op z’n gemak te stellen. Als je geforceerd regeltjes gaat naleven, val je snel door de mand. De kunst is dan ook om jezelf te blijven. Als je weet hoe het hoort, kun je per situatie afwegen hoe je met de regels omgaat. Het moet bij jou passen én bij je gast.

En die boodschap verkondig ik nu al bijna 20 jaar, met verve!