“Stop met roeien, metselen en harken”, door Germa Graveland

Het pinkje hoeft bij een kopje thee of koffie niet omhoog, maar ga niet bij een officieel diner prakken, roeien, metselen of harken met je bestek. Ellebogen van tafel en bestel geen colaatje als iedereen wijn of water drinkt.

Etiquette wordt door jongeren vaak als een oninteressant en achterhaald iets gezien, maar volgens etiquettedeskundige Lilian Woltering zijn de gedragsregels juist hip. ,,Het is niet oubollig en stijf, maar het kan je helpen om bij je baas of bij je klanten indruk te maken. Het onderscheidt je en het helpt je te scoren.” Zeker bij officiële gelegenheden als diners is het belangrijk om te weten hoe het hoort, maar de regels zijn ook in het dagelijks leven van een gemiddelde werknemer toe te passen. ,,Secretaresses moeten met hun baas op pad en zijn een visitekaartje, maar bijvoorbeeld ook vertegenwoordigers komen vaak bij de mensen thuis en moeten weten hoe het hoort. Zelfs in de bedrijfskantine gelden bepaalde omgangsvormen.”

De Amsterdamse Lilian verzorgde vroeger diners bij het musicalbedrijf van Joop van den Ende. Daar zag ze hoe het fout ging. ,,Mensen die heel casual gekleed waren, terwijl iedereen in pak liep. Mensen die een colaatje vroegen bij een nette gelegenheid, obers die niet wisten wanneer gasten klaar met eten waren omdat het bestek niet goed lag, mobieltjes die afgingen en gastheren die hun gasten verloren lieten zitten en een biertje gingen drinken aan de bar”, somt ze op. Het inspireerde haar om dinerworkshops te gaan geven. ,,Het zijn vaak simpele dingen. Zo moet je in een restaurant altijd gelijk het servet op je schoot leggen en wacht je met drinken tot de gastheer begint”, vertelt Lilian. ,,Eigenlijk moet je ook met rechte rug zitten en gedurende het diner ga je dan meer relaxed tegen de leuning zitten. De ellebogen horen van tafel, maar je handen mogen ook niet verborgen onder de tafel zitten.” Volgens Lilian gebeurt het nog te vaak dat de tafelmanieren van thuis worden meegenomen naar officiële gelegenheden. ,,Als je thuis gewend bent je aardappelen en groenten te prakken, dan heb je nu een probleem. Dat hoort niet. Ook je eten bij elkaar vegen met mes en vork en dus metselen of harken is echt ‘not done’.” Aan het einde van het diner moet je aan het bedienende personeel duidelijk maken dat ze kunnen opruimen. ,,Het bestek blijft altijd lastig”, lacht Lilian. ,,Mensen weten vaak wel dat ze van buiten naar binnen hun bestek moeten pakken, maar daar houdt het op. Je ziet vaak dat mensen met hun mes en vork gaan ‘praten’. Niet doen, leg je bestek neer als je niet eet.” Ook roeien, je mes en vork als een soort roeispanen aan beide kanten van je bord leggen, werkt op de lachspieren. ,,Zeker niet gewenst. Als je klaar bent, leg je je mes en vork evenwijdig aan elkaar op het bord neer. Ben je nog aan het eten, dan leg je je mes aan de ene kant en je vork aan de andere.”

Tips om een flitsende eerste indruk te maken op een sollicitatiegesprek…
– Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je in het bedrijf waar je wilt gaan werken. Denk na over elk detail. Bij een groot bedrijf is het helemaal niet raar als je personeelszaken opbelt en vraagt wat de kledingkeuze van het bedrijf is.
– Kom een half uur te vroeg en vraag aan de receptioniste of je je eerst mag opfrissen in de toiletruimte. Dan kijk je je kleding en make-up na en was je je handen met ijskoud water. Dat scheelt weer kleffe handen.
– Zorg dat de voicemail op je mobiele telefoon kort en zakelijk is ingesproken. Het zal misschien voor je vrienden wel grappig zijn om een rare schreeuwende boodschap te hebben, maar een toekomstige werkgever raakt daar niet echt onder de indruk van.
– Zenuwen zijn heel vervelend, maar doe wel je best om die kwijt te raken. Sommige werkgevers kunnen door de muur van onrust heenkijken, maar zeker niet allemaal.
– Concentreer je op je doel en straal zelfvertrouwen uit.
– De eerste indruk is het allerbelangrijkste. Kijk iemand recht aan, schud de hand en noem je voor- en achternaam. Als je koffie, thee of water wordt aangeboden, moet je dat aannemen. Het is onbeleefd om te weigeren. Het is altijd lastig om tijdens zo’n gesprek je kopje leeg te drinken, maar neem slokken als mensen je iets vertellen en je moet luisteren.
– Presenteer je zo dat je werkgever je al op die plek ziet functioneren. Leg de nadruk op de kennis en de karaktereigenschappen die van belang zijn voor de functie.

Strak is pak is misschien wat te veel van het goede, maar wat zien werkgevers liever niet aan jouw lijf?

– een petje (82%)
– zonnebrillen (82 %)
– een uitgesproken kledingstijl (69%)
– korte broeken (64%)
– Superlage heupbroeken (63%)
– Zichtbare piercings (60%)
– Minirokjes (56%)
– Opvallende kapsels (40%)
– Sneakers (31%)
BRON: VAN NAVELTRUITJE TOT SLAPPE KOFFIE